onsdag 30 maj 2012

Åttornas vårlunch: Varmrätt

Kebabspett 16 st


600 g köttfärs

1½ msk potatismjöl

½ dl ströbröd

1½ dl vatten
1 ägg

2 tsk salt

2 krm svartpeppar

1 tsk spiskummin

2 vitlöksklyftor

8 grillspett av trä

Grillolja



Dela grillspetten och lägg dem i blöt i vatten. Sätt ugnen på 250 grader grill.

Blanda alla ingredienserna till köttfärsen (utom grillolja) i en bunke. Blanda väl.

Dela färsen i 16 delar. Forma färsen till ca 8 cm långa rullar med blöta händer. Stick in ett spett i varje rulle.

Lägg spetten i en folieklädd låmngpanna. Pensla med grillolja.

Grilla högt upp i ugnen 8-10 minuter. Vänd efter halva tiden. Spetten är färdiga när de inte är rosa inuti.





Varm potatissallad 8 pers


Ca 12 potatisar

1 lök (gul, röd eller purjo) skivad

1 ”strut” med rädisor

Skala potatisen och skär den i bitar. Koka potatisbitarna mjuka i saltat vatten.



Dressing:

1½ dl kokande vatten

1 buljongtärning

1½ msk vinäger

3 msk olja

½ dl gurkmix

½ dl gräslök

1 pressad vitlöksklyfta

Svartpeppar



Lös buljongtärningen i det kokande vattnet.

Blanda ner övriga ingredienser till dressingen i buljongen.



Häll av kokvattnet från potatisarna när de är färdigkokta. Häll över i en skål.

Slå dressingen över potatisen.

Blanda ner lök och rädisor i salladen.

Garnera med persilja och ev oliver.

Inga kommentarer: