fredag 18 mars 2011

Matgäster

Den här periodens elevens valkurs har varit lite annorlund. Vi har bjudit in var sin gäst på mat som vi har lagat. Vi höl på i två lektioner med förberedelser, den första lektionen planerade vi och skrev inköpslista, andra lektionen förberedde vi all mat som kunde förberedas och så denna vecka, var det dags för våra gäster att komma och äta.

För att hinna lånade vi Lis-Maris nycklar så fort vi hade ätit lunch och gick till klassrummet för att börja duka och sen laga maten. Några bjöd sin gäst på varmrätt och efterrätt, andra bjöd även på förrätt. Kycklingfilé, fläskfilé, plankstek och köttfärsbiffar var varmrätter som de olika gästerna fick och flera grupper valde att göra hemgjord glass/glasstårta till efterrätt.

Detta var en superrolig och lyckad onsdagskurs och både vi elever och gästerna kände oss nöjda när lektionen var slut. Några saker som vi har lärt oss är att man behöver inte så stora portioner när man har trerätters. Det är också bra att skriva ner hur man har tänkt med menyn när man planerar den så långt i förväg för i stressen när allt ska lagas är det lätt att glömma någon detalj. Tappa inte heller bort inköpslistan innan alla maträtter är lagade!

Enda felet var att skolan serverade palt till lunch denna dag så kockarna själva var proppmätta redan innan middagen :-)

De inbjudna gästerna var mammor och mor-och farföräldrar. Lis-Mari hade bestämt att det skulle vara någon vuxen och inte någon från skolan.

Sista finliret innan servering

Fläskfilé, hembakad bröd, ugnsbakade potatishalvor och vitlökssmör


Piroger till förrätt


Philip hade tur och fick agera stand in för en sjuk gäst!


Inga kommentarer: