tisdag 15 januari 2008

Muffins


Idag har vi bakat muffins. Idag har vi lärt oss att baka med bakpulver. Man ska inte röra om så mycket när man har tillsatt mjölet. Man ska inte öppna ungluckan för tidigt heller, för då blir muffinsarna platta.


Lars och Fredrik har lärt sig att mangla.
Muffins

50 g margarin
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
1½ dl socker
½ dl mjölk
Smaktillsatser:
a) 2 tsk vaniljsocker
b) 2 msk kakao+1 msk vaniljsocker
c) 1 dl bär eller hackad frukt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Ställ 15-20 muffinformar på en plåt.
2. Smält margarinet i en kastrull.
3. Blanda mjöl, bakpulver och smaktillsats i en liten bunke.
4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp i en större bunke.
5. Rör försiktigt ner mjölblandningen i äggvispet.
6. Rör ned det smälta margarinet och mjölken i smeten.
7. Häll upp smeten i formarna. Fyll dem lite mer än halvfulla.
8. Ställ in plåten mitt i ugnen. Grädda ca 10 min.
9. Kontrollera med provsticka om kakorna är färdiga. Om stickan är torr när du stuckit in den i kakan är den färdig.
10. Lägg muffinsen på ett bakgaller att svalna med en bakduk över.